torstai 17. toukokuuta 2012

Tuore äiti on prinsessa (mutta vain Japanissa)

Suomi on synnyttäjällekin ankara. Kuten vastasyntyneellekin. Tai leikkauspotilaalle.
Täällä ei turhaan palvella tai pidetä lepolomalla vaan heti liikkeelle ja arkeen!

Sparta!

Onhan meillä hyvää ja paljon, joten niistä ensin.
Täällä on keskimäärin hyvä ja ilmainen neuvolajärjestelmä kaikkine ultra-tutkimuksineenkin. Synnytyskin on halpaa. Jollei joudu viipymään sairaalassa poikkeuksellisen pitkää aikaa, niin maksettavaa kertyy noin 60 euroa.
Rokotuksetkin menevät maksutta.


Japanissa onkin toisin. Mikäli kuuluu hyväosaisiin ja omaa sairas-vakuutuksen, selviää synnytyksestä maksamalla noin 300 000 - 400 000 jeniä etukäteen (tämän päivän kurssilla noin 2900 - 3900€). Päälle tulevat lisäksi neuvolat, kaikki ylimääräiset verikokeet, ultrat ja muut labrakulut.
Toki vakuutus palauttaa rahat synnytyksen jälkeen niiltä osin miltä se katsoo olevansa korvausvelvollinen - halvan sairaalan tapauksessa jopa kaiken. Kalliimman sairaalan kohdalla asia riippuu... Ja sitten jos ei ole syystä tai toisesta vakuutusta, niin siinähän ollaan. Maksaa pitää, konstilla tai toisella.


Suomi voittaa kyllä mennen tullen.

Sitten on näitä asioita jotka hämmästyttävät japanilaisia suomen menossa. Otetaan ensiksi vaikka vauvan pesu. Suomessa vauva laitetaan kraanan tai suihkun alle ja pestään jopa pää! Moisessa hutiloinnissahan voi mennä vaikka korvaankin vettä!

Äidin suihku ja vauvan pesu.
Japanissa vauva pestään varovasti, vielä siten että vauvan vatsa peitetään liinalla jotta vauvalla olisi helppoa ja turvallista olla.


Suomessa tuoreen äidin pitää heti synnytyksen jälkeen kävellä kivuista välittämättä ja käydä suihkussa. Sparta! (suomessa ei myöskään suoriteta suolen tyhjennystä ennen synnytystä, jolla japanissa pyritään estämään synnyttäjälle häveliäs kakan pötkähtäminen kätilöiden nähden)

Japanissa äidin pitää odottaa rauhassa vähintään päivän verran, sitten voi käydä suihkussa. Kylvyssä saa käydä vasta kun noin kuukauden päästä on läpäissyt lääkärin tarkastuksen.

Muutenkin alku on rauhallista. Sairaalassa viivytään viikko eikä passiteta 3pv:n päästä kotiin kuten Suomessa.
Myös ystävät ovat pääsääntöisesti tervetulleita katsomaan vauvaa ja äitiä. Suomessa tapaaminen on rajattu tiukasti vain puolisolle, sisaruksille ja isovanhemmille. Jälkimmäisille vierailuajat eivät ole kovinkaan vapaat. Japanilainen äitihän haluaisi tietysti näyttää vauvan heti kaikille tuttavilleen. Suomessa se on vähän hankalaa. Siis ankara Sparta.

Sairaalasta pääsyn jälkeen asiat pyritään järjestelemään siten, että äiti voi viettää kuukauden verran lepolomaa. Onnistumiseen vaikuttaa etupäässä äidin omien vanhempien läheisyys. Jos suhde on hyvä, voi fyysinen etäisyys olla pidempikin. Esimerkiksi Tokiossa asuva isoäiti tulee Nagoyaan hoitamaan uutta lapsenlastaan jotta äiti voi olla rauhassa.

Sairaalaruoka on suomessa huonoa (mun mielestä se on vähän mautonta, mutta ok - tosin olen tottunut jo ala-asteelta lähtien laitosruokiin). Japanissa hyvässä (kalliimmassa) sairaalassa ruoka on erittäin hyvää, maksetaanhan siitä hurja hinta. Vaan muutenkin erityisesti ensimmäinen ateria synnytyksen jälkeen on juhlallinen. Ei tulisi kuuloonkaan täkäläinen meininki, jossa tarjotaan sämpylä, lasi mehua ja keksi.

Vaimon japanilaiset tuttavat eivät tahdo ottaa uskoakseen edes valokuvia sairaala-aterioista. Sen verran shokeeraavia ne ateriat heidän mielestään ovat. Ajatella nyt, vasta synnyttänyt ja aamiaisella tai päivällisellä on tarjolla vain leipä, keitto sekä joku jälkiruoan tapainen - jos sitäkään.
Sairaala-ruoan kuuluu olla terveellistä, värikästä, houkuttelevan näköistä, ja hienosti katettua.
Vaan onhan se itsekin myönnettävä, että yllä olevaan ateriaan verrattuna suomen laitosruoka on.... aika heikkoa ^_^


Kahvia ei synnytyksen jälkeen japanissa anneta. Monet ihmettelevätkin miksi euroopassa (ja etenkein suomessa) tarjotaan imettävillekin kahvia. Teen juominen on sallittua, mitä siitä että siinäkin on kofeiinia. Tosin tästä varoitetaankin.

Japanissa, jossa liki jokainen on aina dieetillä, on itsestään selvää, että makean ja rasvaisen syönnin välttämistä korostetaan. Suomessa taas neuvotaan syömään paljon. Mitä vain. Kunhan välttää haukea ja silakkaa.

Japanissahan jo raskaus-aikana ollaan todella tarkkoja painosta. Lääkäristä tulee satikutia jos kiloja tulee. Varsinkin suomalaistyyppinen +15 raskauskiloa, siinä ei japanilainen oikein uskalla edes lääkärin eteen...

6 kommenttia:

  1. täytyy kyllä kehua, että kirjoitat estottomasti suomen ja japanin hyvistä JA huonoista puolista. erittäin mielenkiintoista luettavaa :)
    näkyykö japanilaisilla raskaana olevilla naisilla sitten vatsaa paljonkaan, jos raskaudenkin aikana kiloja vältellään? o_O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Vatsa näkyy, riippuu tietysti henkilöstäkin. Ehkä voisi yrittää yleistää, että noin 5-6kk kohdilla vatsan huomaa takinkin läpi jos tietää raskaudesta.

      Toisaalta vaimoni mielestä suomalaisten raskautta on hankalampi huomata - meikäläisissä kun on paljon niitäkin jotka ovat hieman runsaammassa kunnossa.

      Lisäksi Japanissa käytetään raskaudesta kertovaa merkkiä, joten raskaana oleva on helppo tunnistaa ja antaa esim. junassa istuinpaikka. Ei tarvitse pelätä nolostuttavansa jotakin luulemalla tavallista vatsaa raskausvatsaksi.

      Merkki on tuollainen: http://borbasabroad.blogspot.com/2012/01/only-in-japan-pregnancy-mark.html

      Poista
  2. Tosta sun jutusta on 100% samaa mieltä. Minulla on kaksi lasta. Esikoinen syntyi Suomessa ja kuopus Japanissa. Kuopuksen synnytyksen jälkeen kysyin vaimolta (japanilainen): "Missä seuraava syntyy?". Hän sanoin kuin tykin suusta: "Suomessa". Siis japanilaisen vaimoni mielestä raskaus ja synnytys on kertaluokkaa parempi Suomessa. Kummatkin läpi käyneenä olen aivan samaa mieltä.

    VastaaPoista
  3. Pitäisikö sun muuttaa sinne Japaniin, jos siellä tuntuu olevan kaikki paljon paremmin. Se on kumma, että valitetaan suomalaisesta terveydenhuollosta, joka on huippuluokkaa ja ilmaista kaiken maailman erikoissairaanhoidot.Tsekkaappa huviksesi ulkomaiden hygieniatasoa, en ikinä menisi minnekään muualle toimenpiteeseen, sillä tiedän kuinka heikkotasoista hygienia on kaikkialla muualla paitsi Suomessa julkisella puolella, jossa valvonta on tiukkaa. Suomessa yksityisellä hygienia on myös ala-arvoista, siellä esimerkiksi pyyhitään pintoja pirtulla! haloo-pirtu ei oo pintojen pesuun tarkoitettu,koska siitä puuttuu pesevät ainesosat, pirtu kiinnittää vain lian pintoihin. Lisäksi yksityisellä kaikkia laitteet ovat vanhempia ja huonompia, henkilökunnalla ei ole vastuuauleita, joita he hoitaisivat tunnollisesti mm.laadunvalvontaa eri erikoisaloilla, muuuten koetetaan olla fiinimpiä ja parempia ja seinille on ripustettu tällaisia ISO-standardeja, joita ostettu jostain, jotta toiminta näyttäisi luotettavalta ja laadukkaalta, voi mitä harhaa.

    VastaaPoista
  4. Siis tosiaan vertailet ilmaista sairaanhoitoa maksulliseen?

    VastaaPoista
  5. Vain anonyymeillä on yllättävästi haasteita luetunymmärtämisessä. Eivät edes saa palautetta, kun eivät ole kirjautuneet, joten turha kai välittää.

    Mielenkiintoinen juttu! Japanissa on kaiketa yhtä alhainen kuolleisuus synnytyksessä kuin Suomessakin?

    VastaaPoista